Politika

Фајон: Технички улови за БиХ, Албанију и "Косово"

ЉУБЉАНА - БиХ, Албанија и Косово морају за либерализацију визног режима да испуне техничке, али и политичке услове који прије свега подразумјевају борбу против корупције и организованог криминала, изјавила је извјестилац Европског парламента за либерализацију визног режима за Западни Балкан Тања Фајон.


На предавању у љубљанском Европа центру она је истакла да највећа одговорност за укидање визног режима за грађане БиХ, Албаније и Косова лежи на њиховим политичким елитама.

По мишљењу словеначке посланице, БиХ би до Нове године морала да приложи ЕУ доказе да је испунила потребне услове како би поступак доношења одлуке о укидању виза за земље ЕУ могао бити завршен до јула идуће године.

У противном се може десити да одлука ЕУ буде одгођена за више од годину дана и да БиХ право на либерализацију визног режима стекне тек 2011, додала је Фајонова.

Она је оцијенила да се тиме један народ у БиХ ставља у неравноправни положај, јер ће припадници друга два народа, од којих већина има пасоше Србије и Хрватске, моћи да путују без виза, а Бошњаци не.

На предавању које је организовао љубљански Институт за блискоисточна и балканска питања (ИФИМЕС) „Западни Балкан у Европску унију без виза - подјела на добре и лоше", Тања Фајон је говорила и о напорима словеначке дипломатије и посланика да издејствују укидање виза за Србију, Црну Гору и Македонију.

Рушење Берлинског зида, које је недавно обиљежено, укинуло је једне, али, нажалост на Балкану изградило нове зидове и баријере. Једна од њих је визни режим који је за те земље увела ЕУ, а сада их с тешком муком разграђује, рекла је, поред осталог, Тања Фајон.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog