Društvo

Чађо осуђује нападе на вјерске објекте

БАЊА ЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо најоштрије је вечерас осудио најновије нападе на вјерске објекте, без обрзира на коју се конфесију они односе и поручио да ће полиција Српске учинити све да ови случајеви буду расвијетљени.


Чађо је поручио да су напади на вјерске објекте кривична дјела која најчешће бивају откривена и додао да их углавном извршавају млађа лица, што говори о стању односа унутар БиХ.

Он је истакао да напади на вјерске објекте нису добра појава, због чега је важно ове истраге препустити полицији РС која зна шта да ради, а грађане на мирно и уздражно реаговање.

Чађо је додао да припадници МУП-а предузимају све што је у њиховој моћи да открију починиоце тих дјела, не шпекулишући о мотивима и разлозима ових догађаја.

Говорећи о пређеном путу МУП-а, који сутра обиљежава Аранђеловдан - Крсну славу, Чађо је међу осталог издвојио као успјех то што се успјела сачувати полиција РС, да је полиција успјешно консолидована и да се ова институција данас успјешно носи са најтежим облицима криминала и других дјела који утичу на безбједност грађана.

Он је навео да је кадровско јачање МУП-а већ постало дио једног препознатљивог процеса, најавивши и један нови искорак у томе који се огледа у примјени свих стандарда у примјени Болоњске декларације, али и отварања неких других облика усавршавања и едуковања кадрова МУП-а.

Министар Чађо је потврдио да су само на подручју Бањалуке у претходна два дана, за вријеме сахране Његове светости патријарха српског Павла, обијене четири православне цркве.

Испред Парохијског дома у Санском Мосту јутрос рано експлодирала је непозната експлозивна направа, а свештеник цркве Светих апостола Петра и Павла јереј Слободан Вишекруна, који је, највјероватније, вратима активирао убојиту направу, није повријеђен, захваљујући сплету срећних околности.

Непознати починилац, или више њих, провалили су у ноћи између 19. и 20. новембра, у храм Светог великомученика Прокопија у Високом и украли крст са Часног престола.

Вандали су провалили и у свјећарницу, која се налази уз храм. Провалник је осим крста, из свјећарнице отуђио седам литара уља и литар вина, који се користе за вјерске обреде, те испретурао све у олтару, док је око 20 КМ на једној од икона остало нетакнуто.

Храм Светог великомученика Прокопија у Високом, који је као национални споменик под заштитом државе, саграђен је 1857. године, а обновљен 1998. године.

Православни храм Светог Василија Острошког на Добрињи у Источном Сарајеву ноћас су оскрнавили непознати вандали, исцртавши на зидовима полумјесец и звијезду.

О овом случају обавијештена је Полицијска станица Источно Сарајево која је покренула истрагу, као и Митрополија дабробосанска.

Изградња храма Светог Василија Острошког у Добрињи почела је 1990. године и до почетка ратних дејстава није био завршен. Његова изградња је настављена након рата и од тада се у овом вјерском објекту редовно обавља богослужење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog