Politika

Вујићић: Тежак положај Црногораца на Косову

ПОДГОРИЦА - Црногорска демократска странка Косова указала је предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу на тежак положај Црногораца на Косову, оцијенивши да никад није био "гори у посљедњих 60 година".


Предсједник ЦДС-а Слободан Вујичић изјавио је да је у писму Вујановићу ова странка сугерисала да Црна Гора не успоставља дипломатске односе са Косовом прије враћања Црногораца у косовски Устав и законе.

Вујичић је додао да је у писму истакнуто да би "успостављање било каквих односа са Косовом без њиховог преиспитивања било сипање соли на живу рану потомцима, садашњим, али и будућим, уколико их буде било".

"Да ли ће их бити, зависи од вас и државе Црне Горе као наше постојбине", поручио је Вујичић на конференцији за новинаре и додао да дипломатске односе не би требало успоставити ни прије враћања расељених лица, јер у Црној Гори има списак са "око 1.200 породица које би се сутра вратиле уколико им се створе услови попут слободе кретања".

Вујичић је навео да је на локалним изборима доказано да Црногорци постоје и да су у општини Косово Поље освојили највише гласова од свих мањинских партија, чиме су "по аутоматизму добили мјесто потпредсједника Скупштине општине, највјероватније два одборника и претпоставља се мјесто замјеника градоначелника".

"Власти Косова, а и Црне Горе, могле би да помогну да се на основу Конвенције о заштити људских и мањинских права ЦДС-у додијели мјесто замјеника градоначелника у општини Приштина, што је раније чињено са другим заједницама као што је српска, бошњачка или турска", истакао је Вујичић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog