Politika

Мало да, мало не: Тачи и Сејдиу ипак заједно

ПРИШТИНА - Демократска партија "Косова" саопштила је да остаје на снази колиција са Демократским савезом "Косова".


"Демократска партија "Косова" остаје снажно опредјељена за функционалну стабилност централних институција Републике Косово и процес државотворности", наведено је саопштењу ДКП подјељеном новинарима у Приштини.

У саопштењу се наглашено да су локални избори 15. новембра били слободни, фер и демократски, али и да њихови резултати не могу утицати на функционисање централних институција - скупштине, председника и Владе "Косова".

Како је наведено, ДПК се залаже за стабилну и функционалну владавину "у складу са Уставом и законима републике "Косово" и договором о колицији све до парламентарних избора 2011. године".

Медији у Приштини објавили су синоћ да су ДПК премијера Хашима Тачија и ДСК предсједника "Косова" Фатмира Сејдиуа одлучили да раскину коалицију на централном нивоу. Та је информација незванично потврђена агенцији Бета.

Позивајући се на високог званичника ДПК у Влади "Косова", Радио телевизија "Косова" пренијела је да је "постигнут коалициони споразум с Алијансом ново "Косово" (АНК) Беџета Пацолија и Демократским савезом Дарданије (ДСД) Неџада Дација" те да ће тај споразум бити потписан јуче.

Према тим информацијама, нови предсједник "Косова" био би Пацоли, а Даци предсједник Скупштине.

Као разлог за прекид коалиције између ДПК и ДСК наведено је потписивање споразума ДСК и Алијансе за будућност "Косова" (Рамуша Харадинаја) о заједничком наступу у другом кругу избора за предсједнике општина "Косова".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog