Politika

Споразум Коштуничине ДСС и Путинове Јединствене Русије

БЕОГРАД/МОСКВА - Демократска странка Србије /ДСС/ Војислава Коштунице и Јединствена Русија, руског премијера Владимира Путина, потписале су у Москви споразум о конкретној сарадњи двије патрије за период од 2010. до 2012. године.


Споразум су потписали лидер ДСС Коштуница и званичник Јединствене Русије Борис Гризлов /иначе предсједник руске Думе/ на конгресу Јединствене Русије, који се одржава у Санкт Петербургу, саопштено је из ДСС.

Споразум је потписан на основу жеље за даљим продубљивањем и развојем међустраначких односа, а двије партије су се договориле да се одржи тренд високих узајамних посјета између двије партије најмање једном годишње, у свакој од двије државе наизмјенично.

У складу с тим, наредне године би висока делегација Јединствене Русије посјетила Србију, 2011. године руководство ДСС би посјетило Русију, а 2012. године поново посјета руководства Јединствене Русије Србији, а делегације ће бити у складу са темама састанака.

Договорено је да се интензивира размјена младих кадрова двије странке, да се редовно размјењују актуелне информације о најважнијим међународним и регионалним проблемима, као и искустава у области формирања страначке политике и учешћа у државној управи.

Споразум предвиђа успостављање редовних контаката међу регионалним страначким организацијама, у циљу промовисања економске сарадње између региона двије државе.

Са српске стране одређени су региони Републике Чувашије, Краснојарски регион, Иркутска област, Курска област, Липецка област, Ненецка аутономна област, док су са српске стране општине Чајетина, Нова Варош, Сремска Митровица, Прибој, Лазаревац.

Споразум предвиђа и сарадњу између руског "Центра за социјално-конзервативну политику" и српског Фонда "Слободан Јовановић" и организовање заједничких научних конференција.

Иначе, на Конгресу Јединствене Русије присуствује и делегације Српске напредне странке /СНС/, на челу са Томиславом Николићем.

Сличан уговор, како су пренијели београдски медији, биће понуђен и СНС, али је могуће да ће бити потписан касније - на изборној скупштини СНС, у пролеће 2010. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog