Svijet

Aбтахи пуштен уз кауцију

ТЕХЕРАН - Бивши ирански потпредсједник Мохамад Али Абтахи, који је осуђен на шест година затвора због учешћа на протестима након предсједничких избора у јуну, пуштен је данас уз кауцију, јавила је агенција ИРНА.


Абтахију, који био близак сарадник бившег предсједника реформисте Мохамада Хатамија, одобрено је пуштање уз кауцију, док чека жалбу на пресуду, која му је изречена јуче.

Према иранским законима на било коју затворску казну од три мјесеца па навише може се уложити жалба, а осуђеник може бити пуштен уз кауцију, док чека рјешење жалбе.

"Абтахи је пуштен данас послијеподне након што је уплаћена тражена сума", рекао је тужилац Џафари Дулатабади агенцији ИРНА.

Позивајући се на високе судске званичнике агенција ИСНА је јавила да је кауција износила 700.000 долара.

Абтахи је осуђен на шест година затвора због "дјеловања против националне безбједности и пропагандних активности".

Бивши потпредсједник је проглашен кривим по више тачака оптужнице, укључујући "окупљање и ковање завјере против безбједности државе, пропаганде против режима, вријеђање предсједника и учешће у незаконитим демонстрацијама".

Суд је као доказе употријебио изјаве на његовом веб сајту, интервјуу за мрежу Би-Би-Си на персијском језику и учешће у масовним протестима 15. јуна.

Агенција ИСНА јавила је да се Абтахи још увијек суочава са кривичним гоњењем пред револуционарним судовима због додатних оптужби за "држање тајних докумената".

Абтахи је био међу десетинама чланова опозиције који су ухапшени нако објављивања резултата предсједничких избора у јуну према којима је убједљиво побиједио Махмуд Ахмадинеџад и освојио други мандат.

Стотине хиљада демонстраната изашло је на улице Техерана након објављивања резултата избора тврдећи да су избори намјештени.

Хиљаде људи је ухапшено, а десетине су убијене. Опозиција тврди да је велики број ухапшених злостављан или силован у притвору. Око 140 демонстраната изашло је пред суд, а петоро је осуђено на смрт.

Абтахи, који је ухапшен само неколико дана након избора 12. јуна повукао је своју оптужбу за изборну превару и извинио се суду 1. августа и изразио жаљење због учешћа у протестима.

Опозиција је осудила "монтиране процесе" и "изнуђена признања" и позвала не безусловно пуштање свих затвореника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog