Svijet

Лабуристи смањују предност конзервативаца

ЛОНДОН - Владајућа лабуристичка партија британског премијера Гордона Брауна ужива подршку 31 одсто грађана, а конзервативци 37 одсто, што је најмања разлика за скоро годину дана, резултати су најновијих истраживања.


Лабуристи полако смањују предност конзервативаца, па је могућа тјешња борба на парламентарним изборима који морају да буду одржани до јуна 2010. године.

Агенција "Ипсос Мори" у истраживању за лист "Обзервер" наводи да либералдемократе лијевог центра уживају подршку 17 одсто испитаника, што наводи на закључак да ће избори водити парламенту у којој ниједна странка нема већину.

Конзервативцима ће требати девет одсто предности да би имали већину у парламенту односно 326 мјеста, док либералдемократе, према истраживањима, тренутно имају 63 мјеста.

Иако су у многим европским земљама уобичајене, коалиционе владе су ријетка појава у Британији.

Коментаришући могућност да буде формирана коалициона влада уколико ниједна странка у парламенту не освоји већину, лидер конзервативаца Дејвид Камерон је рекао да је све боље само да се избјегне још пет година лабуристичке владе.

"Радим дан и ноћ за већински парламент, јер сматрам да данас у Британији морамо да доносимо тешке и озбиљне одлуке. Радије бих имао владу која је способна за то", рекао је Камерон.

Упркос побољшања ситуације са лабуристима Браунов лични рејтинг и даље је веома лош. Само 34 одсто испитаника задовољни су његовим учинком, док је 59 одсто незадовољно.

Агенција Ипсос Мори истраживање је провела путем телефона међу 1 600 испитаника од 13. до 15. новембра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog