Svijet

Чавез оснива Пету интернационалу

КАРАКАС - Представници 39 љевичарских партија из читавог свијета, на састанку који је завршен у Каракасу подржали су иницијативу предсједника Венецуеле Уга Чавеса о оснивању Пете социјалистичке интернационале.


Ту одлуку је на конференцији за новинаре најавила званичница Уједињене социјалистичке партије Венецуеле коју води Чавес, Силија Флорес, истовремено и предсједница Националне скупштине, пренео је Итар-Тас.

Она је саопштила да је донијета одлука о формирању радне групе која ће припремити оснивачку скупштину Пете социјалистичке интернационале, у априлу наредне године у Каракасу.

Флоресова је додала да је оснивање нове интернационале потребно да би се окупили социјалисти и љевичарске партије и покрети у свијету, како би израдили заједничку стратегију антиимперијалистичке борбе и преласка из капитализма у социјализам.

На састанку је такође усвојена завршна декларација у којој се наводи да „криза капиталистичког система пријети опстанку човјечанства" и изражава пуна подршка за социјализам 21. вијека, чије је стварање прогласио Чавес у Венецуели.

Документом се такође осуђује размјештање америчких војних база у Колумбији и другим латиноамеричким земљама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog