Svijet

Aустрија: Све више младих муслимана се обучава у камповима

БЕЧ - Све више младих муслимана у Аустрији обучава се у терористичким камповима у свијету због чега би у овој земљи могао да буде уведен закон који ће кажњавати овакво понашање, пише аустријки дневник "Курир".


Лист наводи да су аустријске безбједносне власти дошле до сазнања да је у земљи све више младих мусимана које регрутују радикалисти и фундаменталисти.

Они одлазе у Авганистан или Пакистан да би се обучавали у терористичким камповима, а онда се враћају у Аустрију без икаквог страховања од посљедица, будући да учешће у таквим камповима није забрањено.

Аустријски дневник најављује да ће то ускоро бити промијењено.

Предсједник такозваног одбора државне полиције у аустријском парламенту Вернер Амон каже за "Курир" да постоје захтјеви да се овакво понашање законски учини кажњивим још ове године.

"Не смијемо да губимо вријеме", рекао је Амон и додао да власти, тренутно, нису у могућности да примијене истражне мјере.

Он оцјењује да је у Аустрији повећана опасност због лица која се терористички обучавају и која су спремна на насиље.

Амон из безбједносних разлога није хтио да наведе о колико је таквих лица, заправо, ријеч.

"Генерална сумња на муслимане била би потпуно неумјесна. Само врло мали број џамија сматра се радикалним", нагласио је Амон.

Лист наводи да су млади муслимани, прије свега, ти који се препуштају радикализацији, а већина их има аустријско држављанство и одрасла је у Аустрији.

Регрутовање се одвија најчешће у приватним малим круговима, а терористичка обука обухвата више сегмената.

Према писању листа, у камповима се учи о прављењу бомби, војном кретању, али и начинима комуникације без телефона и интернета.

"Курир" наводи да у ресорима министарства правосуђа и унутрашњих послова већ постоје нацрти за ову правну регулативу.

Узор су, како се наводи, друге земље ЕУ које већ имају овакве законе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog