Svijet

Американци у Ираку омаловажавали британске колеге

ЛОНДОН - Повјерљиви документи, до којих је дошао британски дневник "Дејли телеграф", показују да је у Ираку између британског и америчког војног руководства владало "дубоко непријатељство".


Лист наводи да је начелник штаба британских оружаних снага у Ираку пуковник Џеј Кеј Тарнер описао своје америчке војне колеге као "групу Марсоваца" којима је дијалог потпуно стран.

"Упркос нашем такозваном специјалном односу, мислим да нисмо другачије третирани него као, рецимо, Португалија", наводи пуковник Тарнер.

Његов надређени, командант британских снага у Ираку, генерал мајор Ендрју Стјуарт рекао је да је проводио "значајно вријеме" у "избјегавању" и "одбијању" наређења америчких надређених.

Према документима, најмање једном због одбијања наређења генерал мајора Стјуарта британски амбасадор у Вашингтону сер Дејвид Менинг позиван је у Стејт департмент ради дипломатског приговора сличног оном који су уручивани државама попут Зимбабвеа и Судана.

Британски официри дали су изјаве током званичног саслушања, које је обавило британско Министарство одбране са војним руководиоцима који су се тек вратили из операција вођених у Ираку од маја 2003. године до маја 2004. године.

Британски дневник дошао је у посјед повјерљивих транскрипата саслушања, те "постоперативних извјештаја" британских војних руководилаца.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog