Društvo

Пелагићево: Деминирана површина од 550 000 квадратних матара

ПЕЛАГИЋЕВО - На подручју Мјесне заједнице Блажевац у општини Пелагићево у овој години деминирана је површина од 550 000 метара квадратних и тим поводом начелник општине Симо Стакић уручио је плакете припадницима два деминерска тима за допринос у овом процесу.


Плакете су добили припадници деминерских тимова Норвешке народне помоћи и Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске на пријему који је начелник Стакић организовао поводом завршетка деминирања у Блажевцу, гдје се под минама укупно налази 2,5 милиона метара квадратних.

Деминерски тим Норвешке народне помоћи деминирао је површину од 350 000 метара квадратних, а Цивилне заштите РС 200 000 метара квадратних.

Начелник Стакић изјавио је да ова општина спада у ред високо ризичних општина када је ријеч о минама заосталих из протеклог рата, јер је око осам одсто територије минирано.

"Захваљујући деминерима Норвешке народне помоћи, као и Цивилној заштити РС у овој године деминирано је укупно 550 000 метара квадратних у Блажевцу, чиме смо значајно повећали очишћену територију, а тиме омогућили и да народ безбједније живи", каже Стакић.

Помоћник директора Цивилне заштите РС за деминирање Бранко Грабеж рекао је да су у републичкој Управи озбиљно схватили захтјеве општине Пелагићево за деминирање, подсјетивши да су деминерски тимови републичке Цивилне заштите на овом подручју присутни већ трећу годину.

Напоменувши да планирају, уколико дозволе временске прилике, још очисте од мина око 140 000 метара квадратних, Грабеж наглашава да им признање, које су добили од општине Пелагићево, импонује и да показује добру вољу ове локалне заједнице да успјешна сарадња буде настављена и наредне године.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Блажевац Душан Ћирић рекао је да је од рата у овом мјесту од мина страдало троје мјештана.

Ћирић наглашава да се овдашње становништво бави пољопривредом и да годинама послије рата није могло да обрађује своје оранице и додаје да је сада повећана њихова безбједност.

"Захвалио би се деминерским тимовима Норвешке народне помоћи и Цивилне заштите РС, као и општини Пелагићево, који су омогућили становницима наше мјесне заједнице пуно бољи и безбједнији живот", додао је Ћирић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog