Svijet

Румуни подржали парламентарне реформе у земљи

БУКУРЕШТ - Већина Румуна изашлих на биралишта подржали су на референдуму парламентарне реформе у земљи.


На референдуму, који је јуче одржан заједно са предсједничким изборима, бирачи су се изјаснили за укидање једног дома парламента и смањење броја посланика са 471 на 300.

Према незванични резултатима, за смањење броја посланика изјаснила су се 87,43 одсто гласача, а за увођење једнодомог парламента 77,4 одсто од укупног броја изашлих на биралишта.

Румунски парламент тренутно чине два дома - Дом посланика са 334 мјеста и Сенат са 137 мјеста.

Иницијативу парламентарне реформе покренуо је актуелни предсједник Трајан Басеску, који сматра да ће смањење броја посланика и увођење једнодомог система смањити трошкове државног апарата, убрзати законодавну процедуру и смањити ризик корупције.

За увођење парламентарне реформе неопходне су промјене у Уставу.

На предсједничким изборима нико није добио потребну већину, због чега ће се у другом кругу 6. децембра наћи двојица кандидата са највише освојених гласова - актуелни предсједник Трајан Басеску и лидер Социјалдемократске партије Румуније Мирче Џоана.

Званични резултати биће саопштени сутра, али је, према социолошким агенцијама које су пратиле изборе, Басеску у благој предности.

Неочекивана изборна активност и одлучност присталица осталих 10 кандидата - који су освојили мањи број гласова - да подрже Џоану, чине изборе непредвидивим.

На изборима је јуче гласало 50,16 одсто од готово 18 милиона Румуна, уписаних у бирачке спискове. Избори су од важности за излазак из политичке кризе, због које касни кредит од 1,5 милијарди евра који је Међународни монетарни фонд намијенио Румунији.

Румунија од октобра нема владу, јер се владајућа коалиција распала усљед унутрашњих несугласица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog