Svijet

Све више наде пред самит у Копенхагену

ЛОНДОН - Наде у евентуални успјех на самиту у Копенхагену о климатским промјенама додатно су увећане чињеницом да ће састанку у данској пријестоници присуствовати више од 60 предсједника влада и држава.


Постоји забринутост да неће бити постигнут правно обавезујући споразум током разговора који ће бити вођени од 7. до 18. децембра, али аналитичари истичу да присуство тако великог броја политичких лидера радикално повећава очекивања у евентуални договор.

На годишњем самиту УН о климатским промјенама обично учествују министри за екологију.

Самиту у данској пријестоници присуствоваће делегације из 192 државе и током састанка покушаће да израде нацрт о новом споразуму за борбу против климатских промјена који би требало да замијени Протокол из Кјота.

Дански премијер Ларс Локе Расмусен сматра да је учешће тако великог броја шефова влада и држава од кључне важности за успјех самита.

"Разлог што смо охрабрени јесте тај што је већ сада више од 60 шефова влада и држава потврдило своје учешће", рекао је он на састанку његове Либералне странке.

Лидери Кине, САД и Индије, држава које су међу највећим свјетским загађивачима, до сада нису на листи учесника самита у Копенхагену.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog