Politika

Огласио нам се и Сенат: Економски смо одрживи

БАЊА ЛУКА - Република Српска је у економији посљедњих година показала неупоредиво више виталности него други дио БиХ, чиме је доказала да економски може бити самоодржива, изјавио је сенатор Душко Јакшић.


Он је послије данашње сједнице Сената у Бањалуци рекао да је то видљиво на основу развоја економије протеклих 14 година, а посебно послије 2002. године.

Према његовим ријечима, РС се изборила да је уважавају као равноправан економски субјект, чак и у регионалним оквирима.

"Наше анализе показују да је РС од 2005. до 2009. године, од осам центалноевропских земаља и шест западнобалканских, на првом мјесту по стопи раста која износи 7,1 одсто. То, наравно, ни близу није било довољно да будемо економски снажнији од Словеније или неких других земаља, али услови које смо имали, показују да имамо доста генеричких способности и виталности да можемо дати далеко више", оцијенио је Јакшић.

Он је указао да РС троши огромну енергију у расправу са партнерима за које не зна ко су и одакле су, и те да се често, и по годину дана, губи у причи о наметнутим темама.

Наводећи да су велики број менаџера дошао са задатком да неки проблем ријеши, али да су многи пропали, а да ником нису полагали рачуне.

Он је истакао да је крајње вријеме да одговарају или дају план економског опоравка они који одузимају толико времена и намећу рјешења.

Сенатор Ранко Рисојевић рекао је да је РС прилично уредила области културе, науке и образовања и да има своје респектабилне инситуције.

"РС може у складу са европским законима да те институције припреми за укључење у Европу. С друге стране, имамо проблеме са оним органима које су у ранијој БиХ биле централне, али немају никакву закондавну ни осталу подлогу да би могле бити центалне инситуције БиХ", рекао је Рисојевић.

Рисојевић је истакао да треба повећати улагање у науку, наводећи да РС издваја само 0,66 одсто бруто националног производа за ову област.

Према његовим ријечима, највише закона на нивоу БиХ донесено је из области образовања, а РС има право сама да уређује многе од њих.

Рисојевић је додао да ће вјероватно једна сједница Сената бити посвећена само култури, науци и образовању.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog