Politika

Џомбић: Опозиција има политичке коментаре

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић сматра да је опозиција данас у парламенту Српске имала политичке коментаре у вези са извјештајем Главне службе за ревизију јавног сектора РС о ревизији финансијских извјештаја Инвестиционо-развојне банке са фондовима.


"Опозиција је имала политичке коментаре и није причала о суштини примједби које су доставили ИРБ и Министарство финансија на јавној расправи на скупштинском Одбору за ревизију", рекао је Џомбић данас новинарима у Бањалуци у редовној скупштинској паузи.

Џомбић је истакао да је позвао посланике, уколико мисле да Влада РС не смије да пише примједбе на ревизорски извјештај, да промијене закон, истичући да ће Влада РС док год има законску могућност да аргументима брани своје примједбе то и чинити.

Он је рекао да су врло аргументоване примједбе Министарства финансија РС на јавној расправи на Одбору за ревизију биле фокусиране на главне аргументе којима се Главна служба за ревизију опредијелиа за негативно мишљење, истичући да оне нису довољне да би овај извјештај био негативан.

"Није било простора да главни ревизор да негативно мишљење по основу непостојања правилника о интерним контролама, већ да се уђе дубље у анализу да ли је због непостојања тог правилника направио материјалну грешку", истакао је Џомбић.

Када је ријеч о рачуноводственом стандарду 39, који се односи на Акцијски фонд и Фонд за реституцију и процјену вриједности имовине, Џомбић је рекао да је основни предуслов за његову примјену да су хартије од вриједности прибављене на активном тржишту.

"Све хартије од вриједности у Акцијском фонду и Фонду за реституцију нису прибављене на активном тржишту, већ су добијене из процеса приватизације, што значи да су наслијеђене и један предуслов уопште није испуњен за примјену тог рачуноводственог стандарда", нагласио је Џомбић.

Министар Џомбић је рекао да није испуњена ни друга претпоставка за примјену овог рачуноводственог стандарда која се односи на постојање активног и дубоког тржишта капитала на бази којих се може извршити ова процјена.

"Требало је констатовати да ИРБ није примијенила рачуноводствени стандард 39 , али то није требало бити опредјељење за негативно мишљење главног ревизора", нагласио је министар финансија РС.

Џомбић је рекао да је ИРБ са хартијама од вриједности направила реализовани добитак.

Коментаришући примједбе опозиције да недавно усвојени закључци СНСД-а у парламенту РС представљају својеврсну врсту притиска на Главну службу за ревизију јавног секлтора РС, Џомбић је рекао да су такве квалификације чудне, зато што су предложени закључци у складу са интосаји међународним стандардима на које се позива Главна служба за ревизију РС.

"Главна служба треба заједно са интерном ревизијом, односно Министарством финансија и скупштинским Одбором за ревизију да планира стретегију, развој, обим и контролу Главне службе за ревизију како би допринијела ефикаснијем управљању јавним средствима", истакао је Џомбић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog