Politika

Зрно: Зашто Инцко не укине изборни нонсенс у Мостару?

БАЊА ЛУКА - Предсједавајући Клуба Хрвата у Дому народа Парламента БиХ Бранко Зрно изјавио је да високи представник Валентин Инцко не жели да укида учињен уставни и законски нонсенс везан за изборе у Мостару, које је донио један од његових претходника - Педи Ешдаун.


"Ми смо од Инцка очекивали да поништи Статут који је произвео изборни циркус у Мостару, по коме је Мостар спецификум, те да успостави његово функционисање на истим принципима изборног права као и свим осталим градовима у БиХ и да га уравнотежи са осталим градовима у БиХ", изјавио је Зрно.

Он је додао да од Уставног суда БиХ још није добио одговор на захтјев хрватских делегата у Дому народа БиХ да преиспита Статут Мостара.

"Још нисмо добили никакав одговор, иако се ради о горућем питању. Очекивали смо да то буде готово за седмицу јер је толико очигледно да је међународна заједница наметнула тај Статут супротно интересима Хрвата у Мостару", казао је Зрно.

Према његовим ријечима, Мостар је једини град у БиХ који функционише мимо Изборног закона БиХ, а уједно је једини већи град у БиХ у коме су Хрвати већина и за који је донесен такав статут.

"Aко се на тај начин желе штитити људска, грађанска и национална права, ми нисмо против тога, али онда би такав статут заслуживало и Сарајево, Зеница или Тузла. A са Мостаром је то учињено само зато јер су тамо Хрвати већина", устврдио је Зрно.

Он је додао да су Мостару су потребни избори по правилима по којима се врше у цијелој БиХ.

Говорећи о недавној посјети предсједника Хрватске Стјепана Месића Сарајеву и његовом залагању да Хрвати не добију ентитет у БиХ, Зрно је рекао да Месић, када је ријеч о Хрватима у БиХ, "није баш на том нивоу и висини да би на тај начин о њима повео рачуна".

"Месић има своју базу у Сарајеву. Гост је града Сарајева, а не тамо гдје би то требало да буде и гдје је требало бар једном до сада да дође", нагласио је Зрно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog