Politika

Ђелић: Србија ће најбрже одговорити на упитник Европске комисије

БЕОГРАД - Србија ће бити земља која ће најбрже одговорити на упитник Европске комисије и има шансе да за годину дана стигне до статуса кандидата за чланство у ЕУ, ако се на састанку министара Уније почетком децембра одблокира Прелазни трговински споразум, изјавио је потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић.


Ђелић је навео да упитници нису "тајна документа" и да Влада увелико припрема одговоре на питања која ће вјероватно бити иста као и она из упитника које су добили Црна Гора, Македонија и Хрватска.

"Сигуран сам да ћемо бити земља која ће најбрже одговорити на упитник Европске комисије, као што смо и најбрже одрадили посао око визне либерализације", рекао је Ђелић за "Политику".

Он је истакао да Србија не тражи да добије било какву привилегију, већ да се ради на начин да конкретна достигнућа буду вреднована одређеним степеном интеграција.

Према Ђелићевим ријечима, сада је фокус на примјени Прелазног трговинског споразума, а први могући моменат за потпуну примјену тог уговора је 7. или 8. децембар ове године.

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да они који о томе одлучују не сједе у Београду.

"У Београду се само стварају предуслови да би европске институције и државе чланице могле позитивно да одговоре на такву апликацију", објашњава Кацин и додаје да упитник Европске комисије, на који земља мора успјешно одговорити, садржи хиљаде питања и има десетине хиљада страница, што је "огроман изазов".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog