Društvo

НСРС: Усвојен извјештај о имовини пољопривредних задруга

БАЊА ЛУКА - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас извјештај Комисије за утврђивање имовине у државној својини у пољопривредним задругама.


Усвојен је и закључак Клуба посланика Савеза независних социјалдемократа којим се захтијева да Главна служба за ревизију јавног сектора РС изврши ревизију финансијских извјештаја код задруга које користе државну имовину.

Предсједник Комисије за утврђивање имовине у државној својини у пољопривредним задругама Саво Шеваљевић рекао је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС прихватило и већ проводи приједлоге мјера за даље активности у вези са овим питањима.

Он је навео да је Комисија формирала Земљишно-информациони систем /ЗИС/ са базом података која ће бити од велике користи за даље активности, а да је важна и уредба Владе РС којом је привремено забрањен промет државном имовином у задругама.

„Министарство на приједлог Комисије припрема и нови правилник о ревизији који ће обухватати много више података од досадашњег, а у унутрашњем преструктурисаљу оформљена је посбна служба која ће бити надлежна само за питања задруга", рекао је Шеваљевић.

Посланик СНСД Гордана Ђурић навела је да од 384 регистроване задруге само 129 активно и да би имовина угашених задруга по закону требало да припадне Задружном савезу РС, што још није учињено.

Према њеним ријечима, у земљишним књигама друштвена имовина је укњижена на задруге које више нису активне, а посебан је проблем са имовином која је дата на трајно кориштење задругама које сада више не раде.

У току је разматрање Информације о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog