Svijet

У Ираку отворена женска банка

Ирак је добио прву женску банку. Отворена је у шиитском светом граду Наџафу, као прва филијала "Вавилонске банке" којом управљају жене и чији су клијенти искључиво припаднице лепшег пола.


Уместо насиља и крвопролића, из Ирака стиже другачија слика. Жеља за нормалним животом и економским напретком те, некада богате заливске земље, видљива је на сваком кораку. И Ирачанке су ријешиле да преузму ствар у своје руке и започну сопствени бизнис. У Наџафу је отворена филијала "Вавилонске банке", намијењена искључиво женама.

Банка је отворена на захтјев пословних жена из разних сектора у Наџафу, како би им се олакшао рад и гарантовала права у привреди земље.

"Идеја за отварање прве женске банке потекла је од пословних жена. Главни разлог био је преоптерећеност обичних банака великим бројем клијената", наводи директорка банке Амир Иса.

Прва женска банка обезбјеђује клијенткињама све финансијске услуге, укључујући кредитирање и штедњу, у ирачким динарима и америчким доларима.

Службеница Акбал Мохамед наводи да је камата на штедне улоге 10 одсто на годишњем нивоу, а може да се подиже и мјесечно.

"Имамо такође и фиксне камате на депозит. За орочавање депозита на шест месеци камата је 11 одсто", објашњава Иса.

Клијенткиња Ум Хусеин је презадовољна. "Ово је сјајно. Захвални смо Богу. Сада жене муслиманке могу слободно да воде своје послове и да о њиховом новцу брину жене".

Једини мушкарци запослени у банци су радници обезбјеђења. Генерални директор "Вавилонске банке" каже да чак ни њему није дозвољен улазак у зграду филијале у Наџафу, али размишља да сличне банке отвори и у другим ирачким градовима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog