Svijet

Oбама: Однос са Индијом, један од ''дефинишућих'' односа 21. вијека

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама и индијски премијер Манмохан Сингх договорили су се о унапређењу сарадње двије земље.


Послије двочасовног разговора с индијским премијером у Бијелој кући, Обама је рекао да су се договорили о „још ближој сарадњи" у размјени информација безбједносних и обавјештајних служби.

Сингх се заложио за побољшање сарадње с Вашингтоном у борби против тероризма.

Обама је рекао и да је однос САД и Индије, један од „дефинишућих односа" 21. века.

Он је рекао и да није посао САД да интервенишу и рјешавају проблем напетих односа Индије и Пакистана, али да ће САД урадити шта могу како би се осигурало да се обе те земље осјећају безбједно да би могле да се усредсреде на унутрашњи развој.

Поводом безбједносних питања, Обама је рекао да су САД и Индија природни савезници.

„И једни и други увиђамо да је наш средишњи циљ да остваримо мир и безбиједност за све народе у региону, не само за једну или другу земљу", рекао је амерички предсједник.

Оба лидера су брзо прешла преко проблема обавезивање на смањење емисије штених гасова уочи конференције о климатским промјенама почетком децембра у Копенхагену, премда је Обама рекао да су „корак ближе" успјешном исходу.

Наводећи да су САД највећи трговински партнер Индије, Обама је рекао да би проширивање тих веза створило неопходна радна мјеста у обе земље док владе настављају да подстичу своје економије погођене свјетском економском кризом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog