Svijet

Белгија: Ив Лeтерм поново за премијера

БРИСЕЛ - Очекује се да ће белгијски краљ Алберт данас други пут на функцију премијера именовати Ива Летерма, умјесто Ермана ван Ромпеја који је изабран за првог предсједника ЕУ.


Промјена на власти у Белгији долази шест дана након што су европски лидери Ван Ромпеја изабрали за првог предсједника ЕУ и упркос страховању да би други Летермов мандат могао бити нестабилан као што је био и први.

Послије дуготрајних разговора шефова странака, краљ Алберт је одредио другог бившег премијера Жан-Лука Деана да предложи начине за рјешење спорова у овој лингвистички подијељеној земљи.

Аналитичари наводе да овај поступак није ријешио спорове између фламанских странака са холандског говорног подручја и њихових сународника из француског говорног подручја, али да Летерму даје боље шансе за успјех током другог премијерског мандата.

Летерм је био побједник избора одржаних у Белгији 2007. године, али је девет мјесеци покушавао да оформи владу, која је потом сљедећих девет мјесеци ишла из једне кризе у другу.

Он је поднио оставку у децембру прошле године због наводног политичког мјешања у расподјелу белгијско-холандске финансијске групе "Фортис".

За разлику од Летерма током 11-мјесечног Ван Ромпејевог мандата није било унутрашњих тензија због којих су медији спекулисали о евентуалном распаду земљ

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog