Svijet

Г6 тражи да Иран објави намјену тајног постројења

БЕЧ - Шест водећих земаља свијета израдиле су нацрт резолуције у којој се од Ирана тражи да објасни намјену свог донедавно тајног постројења за обогаћивање уранијума и да потврди да не спроводи више ниједну тајну атомску операцију, изјавиле су дипломате упознате са текстом нацрта.


Нацрт, који су подржале САД, Немачка, Француска, Велика Британија, Русија и Кина, биће представљен на годишњем састанку Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), који почиње у четвртак, 26. новембра, у Бечу.

Ројтерс оцјењује да би подршка Русије и Кине у том погледу могла да има велики значај, јер су те двије земље често блокирале чвршћи став према Ирану у ИАЕА и Савету безбједности УН.

Међутим, није познато да ли ће нацрт добити подршку већине међу 35 представника земаља чланица ИАЕА, од којих скоро половина припада земљама у развоју, међу којима је и сам Иран.

У прошлонедељном извјештају ИАЕА истиче се да је Техеран угрозио повјерење тиме што није раније признао да посједује постројење за обогаћивање уранијума у централном дијелу земље, чије је постојање открио тек двије године пошто је почела његова изградња.

Западне силе страхују да Иран тајно ради на производњи нуклеарног оружја, док иранске власти тврде да нуклеарни програм користе само у цивилне сврхе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog