Politika

Тадић: Додик има право да брани интересе РС

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је данас да премијер Републике Српске Милорад Додик има право да се бори за легитимне интересе Српске.


Тадић је истакао да није сагласан са тврдњом хрватског предсједника Стјепана Месића да Додик ради као и Слободан Милошевић на цијепању БиХ, оцијенивши да изјаве које долазе из региона нису корисне и да не сагледавају цјелину политичког процеса.

"Нико не може да подели БиХ. То није корисно ни добро ни за једну земљу у окружењу, не само за БиХ. То је противно српским националним интересима. Милорад Додик је веома одговоран човек и веома добро зна да није добро повлачити потезе који су противни интересима српског народа", рекао је Тадић новинарима током обиљежавања Дана Српске академије наука и уметности /САНУ/.

Тадић је рекао да би било добро када би политичари у региону, не само заједничким регионалним проблемима путем изјава, већ и конкретним радом, сагледавали одговорност за земљу у којој обавља дужност.

"Додик, с друге стране, има пуну одговорност пред грађанима БиХ и РС да повлачи политичке потезе које повлачи и има право да се бори за легитимне интересе РС", истакао је Тадић.

Предсједник Србије је изразио очекивање да ће Хрватска дати допринос регионалној стабилности и да ће грађани српске националности, који живе у Србији, а желе да се врате у Хрватку то моћи учинити и да ће им бити регулисана имовинска права.

"Очекујем да ће исказивати одговорност у тако конципираној регионално политици. Спреман сам да са својим пријатељем Стјепаном Месићем разговарам о свим аспектима политике регионалног карактера као што ћу бити спреман и са будућим предсједником Хрватске којег можемо очекивати за мјесец дана", истакао је Тадић.

Србија, каже он, никада неће повући ни један политички корак који ће дезинтегрисати било коју земљу у региону, јер би тиме угрозила свој и интегритет, на Косову и Метохији, као и регионалну стабилност.

Српска академија наука и уметности данас свечано обиљежава Дан Академије, у знак сјећања на датум оснивања Друштва српске словесности 1841. године, из кога је потекла.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog