Nauka

Сибирски тигрови на ивици изумирања

МОСКВА - Посљедња преостала група сибирских тигрова значајно се смањила и ова врста је на ивици изумирања, саопштили су данас научници.


Истраживање је спровео програм за мониторинг сибирских тигрова, који ради у координацији са Друштвом за заштиту дивљине, преноси Би-Би-Си.

У извјештају се наводи да је број тигрова драстично умањен у посљедње четири године. Према најновијој процјени, има их још само 56.

Научници кажу да је узрок опадања бројности тигрова криволов и нестанак њиховог станишта.

Годишња истраживања о бројности тигрова изводе се на 16 контролних локација, које покривају око 15 одсто укупног станишта ових животиња у Русији.

Истраживања се спроводе сваке зиме методом праћења трагова у снијегу, на основу чега се процјењује њихова бројност.

Прије четири године, процијењено да у дивљини живи још 500 сибирских тигрова, што је био напредак у односу на мање од 30 животиња крајем четрдесетих година прошлог вијека.

"Добра вијест је што вјерујемо да овај тренд може да буде преокренут уколико се одмах предузме акција", изјавио је доктор Дејл Микеле, истраживач Програма за руски Далеки исток.

Руски научници и организације за заштиту природе препоручили су увођење измјена у регулативе, побољшања у заштити природних станишта и јачање мреже која пружа помоћ тигровима

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog