Politika

Све спремно за расправу о Косову

БЕОГРАД - Пред Међународним судом правде у Хагу уторак, 1. децембра почиње расправа о легалности једностраног проглашења независности Косова и Метохије.


О легалности сецесије јужне покрајине Србије Суд ће вијећати на основу одлуке Генералне скупштине УН, која је већином гласова у октобру прошле године прихватила иницијативу Србије да се суд у Хагу изјасни о том питању.

Током десетодневне расправе пред Судом у Хагу, 30 пријављених држава усмено ће изложити правну агрументацију у вези са питањем "да ли је једнострана декларација о независности Привремених косовских институција у складу са међународним правом" - како је то формулисала Генерална скупштина УН на приједлог Београда.

Након јавне сједнице, 15 судија проучиће изнијете аргументе и већином гласова донијети савјетодавно мишљење о легалности самопроглашене независности Косова.

Мишљење суда требало би да буде јавно саопштено средином наредне године.

За јавну расправу пријавило се 30 држава, укључујући Србију и представнике власти у Приштини, као и свих пет сталних чланица Савета безбједности УН, од којих двије, Русија и Кина, нису признале Косово као независну државу.

Према утврђеном дневном реду, првог дана расправе правни тимови из Београда и Приштине имаће по три сата на располагању да изложе своје ставове и правне аргументе.

Србија ће предочити да је сецесија Косова и Метохије нелегална и противна међународном праву, док представници власти у Приштини најављују да ће настојати да докажу да је Косово случај за себе.

Представницима осталих држава, које су заинтересоване за дебату о овом питању, на располагању ће бити по 45 минута да образложе своје ставове.

За расправу су се пријавиле Русија, САД, Албанија, Аргентина, Аустрија, Азербејџан, Бахреин, Белорусија, Боливија, Бразил, Бугарска, Бурунди, Кина, Хрватска, Кипар, Данска, Финска, Француска, Њемачка, Јордан, Сијера Леоне, Холандија, Норвешка, Румунија, Саудијска Арабија, Шпанија, Велика Британија, Ирска, Венецуела и Вијетнам.

На основу досадашњих ставова ових земаља, очекује се да ће представници 16 држава настојати да одбране једнострани акт Приштине, а 15 држава став Србије која не признаје једнострано отцјепљење своје јужне покрајине.

Међународни суд правде третира поднесак приштинских институција као "писани допринос", пошто самопроглашена држава Косово није чланица УН.

Сви достављени документи, поднесци и одговори засад су повјерљиви, а судско вијеће ће одлучити да ли ће они бити објелодањени јавности на усменој расправи или накнадно.

Скупштина Косова је 17. фебруара 2008. године усвојила декларацију о независности.

Једнострано проглашену независност Космета до сада су признале 63 од 192 државе чланице УН.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog