Društvo

Пале: Фестивал еколошког и туристичког филма

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Пројекцијом филма "13 плус" из Бугарске на Палама је почео Трећи интернационални фестивал еколошког и туристичког филма "Јахоринафест 2009", на којем ће до 2. децембра у званичној селекцији такмичарског дијела програма бити приказано 65 филмова из 25 земаља.


Фестивал ће у Дому културе данас у 17.00 часова званично отворити градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић, након чега ће бити приказан играни филм "Неко ме ипак чека".

Директор фестивала Мирко Деспић рекао је да ће се пројекција еколошких филмова одржавати у Цековића кући, док ће туристички филмови бити приказани у сали Скупштине општине Пале.

"Савјет фестивала туризам тумачи у најширем смислу, па ће се на фестивалу наћи и филмови културолошког туризма, филмови о вину, о великим и познатим светилиштима, као и спортски филмови", рекао је Деспић, додавши да су туристима данас познати музеји, манастири и светилишта, те спортски догађаји, једнако привлачни као бање, скијалишта, медитеранска острва или егзотичне дестинације.

Филмска остварења пратиће интернационални жири на чијем челу се налази амбасадор Србије у БиХ Грујица Спасовић, док су остали чланови двоструки добитник америчког Оскара из Велике Британије Колин Артур, шеф катедре за екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву Сулејман Реџић, драматург и филмски критичар из Србије Божидар Зечевић и режисер и писац из БиХ Ратко Орозовић.

Најбољим еколошким филмовима жири ће додијелити награде, златну, сребрну и бронзану линцуру, најбољи туристички филмови добиће признања златну, сребрну и бронзану боровницу, док ће најбољим промотивним спотовима бити додијељен златни, сребрни и бронзани јавор.

Најбољем фестивалском остварењу биће додијељен Гран при.

Такмичарски дио програма пратиће низ пратећих манифестација у вези екологије и туризма. Режисери, продуценти, директори сродних фестивала из цијелог свијета, новинари и туристички радници имаће прилику да се такмиче у кувању пасуља, ловачке чорбе и "печењу ракије" на традиционалан начин.

Планиран је и обилазак олимпијских борилишта, одржавање Округлог стола о теми "Екологија, туризам и одрживи развој", као и едукативни семинар "Савремени свјетски трендови у производњи туристичких филмова".

Ово је први пут да су у пројекат организације једне културне манифестације у БиХ заједно ушли Министарство трговине и туризма Републике Српске /РС/, Федерално министарство животне средине и туризма, Град Источно Сарајево и Сарајево, општина Пале као домаћин фестивала и Фоча, као једна од најперспективнијих општина за развој туризма у БиХ, те Олимпијски центар Јахорина.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија РС, БХТ1, Федерална телевизија и ТВ "ОСМ".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog