Politika

Докић: Тихићев захтјев апсурдан

БИЈЕЉИНА - Посланик ПДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранко Докић изјавио је да захтјев предсједавајућег Дома народа Сулејмана Тихић упућен Уставном суду БиХ за оцјену сагласности Изборног закона и Пословника Представничког дома са Уставом БиХ још једном потврђује апсурдност и недосљедност бошњачке политике и да та иницијатива, осим у смислу предизборне кампање, нема никаквог домета.


"Они сад чак потежу питање националне заступљености из 1991. године у парламенту, у Представничком дому који представља посланике из два ентитета, а када је ријеч о попису онда су они велике демократе, превазишли све националне и вјерске разлике и не прихватају никако да се људи својом вољом изјасне којој нацији и вјери припадају", нагласио је Докић.

Докић је оцијенио да је очигледно да се, како је нагласио, Тихић припрема за предизборну кампању и покреће питања која су "мила уву његовог гласачког тијела".

"Гласање се апсолутно проводи по Уставу БиХ и ту нема никакве дилеме. Ентитетско гласање се проводи у оба дома. Убијеђен сам да било каква његова иницијатива нема никакве шансе да успије. Уосталом, и високи представник у БиХ, као коначни ауторитет за тумачење Дејтонског споразума, а самим тим и Устава, реаговао је два пута у вези с тим. Постоје и писани трагови тих реаговања. У првом случају то је било у вријеме Волфганга Петрича, у другом Мирослава Лајчака", истакао је Докић.

Коментаришући Тихићеву тврдњу да није испоштован уставни принцип о, како је рекао, пропорционалној заступљености сва три констититутивна народа и осталих грађана у БиХ према поспиу становништва из 1991. године у Представничком дому парламента БиХ, Докић је истакао да је та тврдња смијешна.

"Једна од уставних одредби јесте тачно колико се посланика бира из РС, а колико из ФБиХ. Ту нема дилеме. Када је ријеч о Представничком дому, не говори се о заступљености народа већ ентитета. Избори су отворени и директни и онако како гласачи гласају такав је резултат. Ако су сви Срби, потпуно је све уставно. Могло се десити да буде пола Бошњака и то је потпуно уставно. То питање ни на који начин нема било какве везе са процентуалном заступљеношћу становништва и народа", закључио је Докић.

Тихић је у захтјеву за оцјену сагласности навео да се због, како тврди, неуставних одредби Изборног закона БиХ - члан 9.1. став 2 и 3, у садашњој структури Представничког дома парламента БиХ није испоштован уставни принцип о пропорционалној заступљеност сва три конститутивна народа и осталих грађана БиХ према попису становништва из 1991. године.

Он тврди да се због садашњег етничког састава Представничког дома парламента БиХ ентитетско гласање, прописано Уставом БиХ и чланом 79. Пословника Представничког дома парламента БиХ, претворило у етничко, јер о њему, како наводи, ексклузивно одлучују представници народа који имају већину у једном или другом ентитету.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog