Društvo

Kaраџић: Трибуналу недостају правоснажност и легитимитет

ХАГ - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић сматра да Хашком трибуналу недостаје правоснажност и легитимитет за вођење процеса против њега.


"Без обзира коју одлуку Судско вијеће донесне на овај мој захтјев, вјерујем да је моја морална дужност пред јавношћу и историјом да оспорим правоснажност и легитимитет овог суда", наводи Караџић у захтјеву, који је данас објављен.

Караџић је у документу, који садржи осам страна, истакао да је Хаши суд само орган тужилаштва Савјета безбједности УН, наводи Ројтерс.

Суђење Караџићу почело је 27. октобра излагањем уводне ријечи тужилаштва, а прекинуто је 5. новембра пошто је оптужени одбио да учествује у суђењу док не буде спреман да изнесе одбрану.

Караџић је током протеклог мјесеца бојкотовао почетак процеса због чега му је судско вијеће додијелило адвоката Британца Ричарда Харвија. Суђење је одгођено до марта идуће године како би одбрана могла да се припреми за случај.

Хашки трибунал одбио је прије седам дана да Караџићу одобри подношење жалбе на одлуку о именовању његовог браниоца.

Хашки суд раније је објавио да ће Караџић у наставку процеса моћи и даље да се брани сам, али да ће му то право бити одузето уколико на било који начин настави да омета суђење.

Некадашњи предсједник РС оптужен је у 11 тачака за ратне злочине почињене током рата у БиХ од 1992. до 1995. године, укључујући двије тачке геноцида.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog