Politika

Билтов минимум ''бутмирског пакета''

БРИСЕЛ - Шведски министар иностраних послова Карл Билт рекао је у интервјуу да је минимум "бутмирског пакета" који би он подржао и сматрао довољним - споразум о државној и војној имовини и неке минималне промјене Устава, укључујући компатибилност са Европском конвенцијом за људска права.


"Основе карактеристике БиХ као државе, односно територијални интегритет и постојање два ентитета, остаће као и до сада. Ипак, интеграција ЕУ је веома захтјеван процес и захтјеваће консензус страна и усклађивање ставова. ЕУ ће преговарати само са БиХ и само ће БиХ преузимати обавезе у односу на ЕУ", истакао је Билт.

Он је појаснио да под минималним промјенама устава сматра појачану функционалност државе, посебно улоге Савјета министара, и клаузуле ЕУ које појашњавају правила процеса ЕУ.

Билт је потврдио да уставне реформе нису предуслов за чланство БиХ у ЕУ, али да јесу одређена уставна усаглашавања које је БиХ већ одобрила у склопу Споразума о стабилизацији и придуживањеу, нпр. да Устав треба да буде усклађен са Европском конвенцијом о људским правима.

"Сва та подешавања дозволиће БиХ да буде у позицији да ефикасније примјени неопходне законе, директиве и стандарде ЕУ у процесу европских интеграција. Важно је да се схвати да су ова подешавања минимум да се крене са процесом. Што се буде ишло даље путем европских интеграција појављиваће се нови захјтеви. Процес интеграција у ЕУ је најважнији и најтемељнији процес реформи који постоји на свијету", каже Билт.

Према његовим ријечима, "ограничена уставна реформа дозволиће такође транзицију ОХР у ЕУ, штавише ЕУ су потребна увјеравања да локални лидери схватају правила интеграција ЕУ и да су способни да уђу у тај процес", рекао је Билт.

Он сматра да би евентуални неуспјех бутмирског процеса зауставио напредак БиХ ка ЕУ и да су минималне промјене уставног уређења потребне да се започне процес те да ће, уколико се локални лидери не сложе око тога, БиХ, без сумње, заостати за остатком региона у смислу интергација у ЕУ.

Додао да је позиција БиХ у односу на ЕУ добра само ако се може примјенити на цијелој територији. "У неким случајевима, уколико то тражи ЕУ, усвајања закона и успостављање нових институција мораће да буде на државном нивоу", рекао је Билт.

Говорећи о чињеници да бошњачки политичари одбацују унутрашње преговоре са српским и хрватским политичким партнерима и инсистирају искључиво на разговорима са представницима међународне заједнице, Билт је рекао да је досадашње искуство иницијативе САД - ЕУ показало да ће постизање локалног споразума бити веома тешко без присуства и помоћи међународне заједнице.

"Ако странке могу да се сложе о свеобухватном локалном споразуму ми ћемо то подржати, али то се не смије заснивати само на најмањем заједничком именитељу већ мора да буде у складу са одређеним стандардима ЕУ", рекао је он, додајући да то питање треба поставити локалним странама.

Билт је нагласио да је циљ бутмирског процеса да покаже снажно опредјељење међународне заједнице за БиХ и снажну забринутост због ризика заостајања БиХ у односу на остатак региона у интергацијама за ЕУ.

"Страхујући да можда заостаје за другим сусједним земљама по питању либерилазације виза, ЕУ је послала поруку о хитности постизања компромиса о кључним питањима лидерима БиХ, у априлу ове године. Током љета смо видјели да посљедице непримјене реформи у БиХ иду на штету њених грађана, и да БиХ тиме заостаје за другим земљама, које су урадиле оно што је требало да учине примјеном Мапе пута за визну либерализацију. Локално руководство у БиХ не треба да прави исту грешку", рекао је Билт.

Он је нагласио да ни САД ни ЕУ желе да намећу рјешења, која су могућа у склопу локалног процеса, и која на на крају требају добити одобрење парламента БиХ.

"Наша улога је да реализујемо и помогнемо тај процес тако што ћемо рећи БиХ које елементе реформи мора да укључи и да истински започне процес еропских интеграција", закључио је Билт..

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog