Politika

Jeремић: Надамо се одлуци у нашу корист

БЕОГРАД - Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић очекује да ће Међународни суд правде изаћи са мишљењем да је проглашена независност Косова противна међународном праву.


"Очекујемо да ће исход ипак бити такав да нам неће бити претерано тешко да нашу интерпретацију учврстимо као преовлађујућу у међународној арени", рекао је Јеремић који ће данас присуствовати почетку јавне расправе у Међународном суду правде.

Јеремић каже да је дан послије доношења савјетодавног мишљења овог суда од највеће важности за Србију, јер постоји опасност да неко покуша да став суда произвољно протумачи.

"Ако дође до обнове преговора мора се пронаћи решење у којем неће бити тоталних добитника и тоталних губитника, и Београд и Приштина мораће да направе уступке", рекао је Јеремић.

На питање да ли постоји опасност да овај процес може са правног да склизне на политички терен, на чему ће инсистирати Приштина и оне земље које подржавају независност Косова, Јеремић је рекао да је Србија такву могућност предвидјела.

"Управо је то био разлог због чега смо након великог тријумфа у Генералној скупштини, када смо се изборили за одлазак на Међународни суд правде, наставили предано да радимо како би што већи број држава узео активно учешће у процесу", рекао је Јеремић.

Он је подсјетио на то да је ово први пут у историји да се Међународни суд правде изјашњава о легалности једностраног проглашења сецесије дијела територије једне међународно признате државе у мирнодопским околностима.

"Уз подршку једног броја изузетно утицајних земаља које су се пријавиле да учествују у овом процесу на нашој страни, уверен сам да ћемо курс дискусије, ипак, успети да усмеримо на то да ли је сам чин проглашења независности био правно валидан. Сматрамо да у правном домену имамо највећу шансу и изборили смо се да ову утакмицу играмо управо на том терену", закључио је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog