Svijet

Два евра дневно за смањење емисија штетних гасова

БРИСЕЛ - Европљани би могли значајно да утичу на смањење емисија штетних гасова уколико би издвајали само два евра дневно, али би морали и да умање количину меса у исхрани као и вожњу аутомобила, показују резултати нове студије.


Међу осталим неопходним измјенама јесу и веће кориштење возова, умјесто авиона за путовања краћа од 1 000 километара, наводи се у извјештају Института за заштиту околине у Штокхолму.

Студијом је размотрен циљ смањења емисија карбон-диоксида на ниво за 40 одсто мањи него 1990. године, у наредних десет година.

"Није ријеч само о инвестицијама, него и о начину живота. Овај извјештај показује пут по коме ће до 2020. године путовања авионом бити умањена за 10 одсто, а путовања приватним аутомобилима за четири процента", наводи се у извјештају.

Стручњаци сматрају да је за остварење циља неопходно да путовања жељезницом порасту за девет одсто и да се смањи конзумирање меса за око 60 одсто.

ЕУ је обећала да ће до 2020. године умањити емисије карбон-диоксида на ниво за 20 одсто мањи него 1990. године.

Брисел је објавио да ће повећати тај проценат за трећину, уколико се у план укључе и остале богате земље.

Многи научници сматрају да су неопходна много већа смањења штетних емисија да би се раст глобалне температуре задржао на нивоу испод два степена Целзијусова.

Сиромашне земље током припрема за састанак УН о клими у Копенхагену напомињу да су богате државе изазвале климатски проблем, те да оне треба да сносе и највећи терет његовог рјешавања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog