Politika

Американци не одустају од уставних промјена у БиХ

САРАЈЕВО - Замјеник америчког државног секретара Џејмс Стајнберг сутра ће допутовати у Сарајеву гдје ће одржати билатералне састанке са политичким лидерима из Републике Српске и Федерације БиХ - потврђено је у америчкој амбасади.


Нова рунда преговора о уставним реформа у БиХ одржаће се у резиденцији америчког амбасадора у Сарајеву, након што је пропао договор домаћих лидера познат као "прудски договор", а након тога и заједничка иницијатива америчких и европских дипломата познат као "бутмирски пакет".

Више података о састанку у амбасади САД нису жељели да изнесу, док у Канцеларији Европске комисије немају сазнања да ли ће разговорима присуствовати представник ЕУ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је да ће се састати са Стајнергом, а састанак би требало да буде одржан око 15.00 часова.

"Претпостављам да ће се дио разговора односити на уставне промјене, а став Републике Српске по том питању је непромијењен и познат, а то је договор домаћих политичара", рекао је Додик.

Лидер ПДП Младен Иванић потврдио да ће се сутра у 17.30 часова састати са Стајнбергом и поновио да су могуће само оне промјене устава које се односе на промјену начина избора члана Предсједништва и Дома народа БиХ и прилагођавање устава Европској конвенцији о људским правима.

У 18.00 часова Стајнберг ће разговарати са лидером ХДЗ-а Драганом Човић, а у 18.30 са лидером ХДЗ 1990 Божо Љубић у резиденцији америчког амбасадора у Сарајеву.

Лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић састаће се са америчким дипломатом у 20.00 часова, потврђено је Срни у СДА.

Представници Странке за БиХ и СДП БиХ нису били доступни за потврду учешћа на сутрашњем састанку.

Министар спољних послова Шведске Карл Билт и замјеник државног секретара САД Џејмс Стајнберг водили су бутмирске преговоре у октобру ове године.

У заједничкој изјави послије разговора представника САД и ЕУ са званичницима БиХ у Бутмиру 21. октобра, Билт и Стајнберг су навели да су "ЕУ и САД снажно оприједељене да раде са грађанима БиХ и пруже им подршку на путу интеграција у евроатланску заједницу".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog