Republika Srpska

Србија изгубила око 99 милиона долара због софтверске пиратерије

БЕОГРАД - Србија је прошле године због софтверске пиратерије изгубила око 99 милиона долара, а осим материјалних посљедица овај проблем отежава улазак државе у ЕУ, Свјетску трговинску организацију и подстиче развој организованог криминала, саопштено је из Корпорације "Мајкрософт".


Стопа пиратерије у Србији је 74 одсто, а око 40 одсто свих персоналних рачунара у свијету ради помоћу илегалног софтвера, због чега највећу штету имају корисници и компаније, наводи се у саопштењу ове компаније, која данас, другу годину за редом, у цијелом свијету обиљежава Дан заштите ауторских права.

Према ријечима Владана Ђурића, менаџера за заштиту интелектуалне својине у "Мајкрософту", пиратерију је врло тешко контролисати, али се у рјешевање овог проблема укључује све више држава.

Он је навео да државе разним методама успијевају да се боре против особа које злоупотребљавају нечију интелектуалну својину, "јер софтвер, музика и филм то јесу".

Инспектори Пореске управе ускоро ће започети нову серију специјалног тренинга на којем ће бити обучени за препознавање софтверске пиратерије и ефикасну примјену Закона о посебним овлаштењима, ради ефикасне заштите права интелектуалне својине.

У овој години планирано је око 3 500 контрола, а до сада је извршено 2 011.

Планира се да ће у свијету у наредних пет година бити 450 милиона нових корисника интернета, што је уједно представља и пријетњу за повећање укупне стопе пиратерије.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog