Republika Srpska

БиХ: Кредитни рејтинг нижи него у региону

БАЊА ЛУКА - Кредитни рејтинг БиХ нижи је него у земљама региона, а његовим побољшањем смањио би се ризик земље, што би истовремено допринијело снижењу каматних стопа и привлачењу инвеститора, рекао је вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић.


Он је додао да аналитичари агенције "Мудиз" тренутно у БиХ сагледавају цјелокупну економску и политичку ситуацију на основу чега ће у наредним мјесецима објавити нови извјештај о кредитном рејтингу за БиХ, а почетком новембра у БиХ су боравили и аналитичари агенције "Стандард енд пурс".

"Процјена кредитног рејтинга земље ових агенција заснована је на стандардизованим и прецизним критеријумима, који се односе на различите институционалне, те бројне аспекте функционисања финансијског и реалног економског сектора", рекао је Божић.

Према његовим ријечима, простор за побољшање кредитног рејтинга БиХ постоји, али то зависи од дјеловања надлежних институција у сегментима за које су одговорне, а који су компоненте процјене кредитног рејтинга земље.

"Кредитни рејтинг показује способност и спремност земље да сервисира свој спољни и унутрашњи дуг, те је веома важан индикатор за потенцијалне стране инвеститоре који на основу њега добијају својеврсну слику о стању и перспективама економије и утиче на њихову одлуку - улагати и ли не, и под којим условима", појаснио је Божић.

Према подацима Централне банке БиХ, актуелни кредитни рејтинг БиХ је "Б+" што значи да у БиХ постоји висок ризик за испуњавање обавеза.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog