Republika Srpska

Беч: Конференција о рачуноводству и финансијском извјештавању

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић наставља посјету Бечу, гдје учествује у раду Друге регионалне Репарис министарске конференције о програму реформе рачуноводства и финансијског извјештавања, коју организује Свјетска банка.


Циљ министарске конференције је да се направи искорак у програму рада финансијског извјештавања посредством регионалног Репарис програма, који је израђен ради мотивисања и пружања подршке активностима на реформи финансијског извјештавања, које се одвија у РС и БиХ и земљама у окружењу, те лакше интеграције ових земаља у ЕУ.

Из Министарства финансија је саопштено да је РС још крајем 2008. године отпочела процес реформи финансијског извјештавања у јавном и приватном сектору Српске, а Министарство је током ове године започело процес израде нових, те усаглашавања постојећих прописа из области рачуноводства и ревизије са захтјевима законодавства ЕУ.

Активна улога Министарства подразумијева предлагање адекватних рјешења која треба да доведу до потпуног усаглашавања законске и професионалне регулативе у предметној области са релевантним директивама ЕУ, пражење промјена у међународним рачуноводственим и ревизијским стандардима за јавни и приватни сектор, јавни надзор над примјеном законске и професионалне регулативе у РС.

Та улога подразумијева и сарадњу са домаћим и страним институцијама, тијелима и појединцима који својим ауторитетом и професионалном компетентношћу могу да допринесу даљем развоју рачуноводствене и ревизорске професије у РС.

У саопштењу се додаје да Центар за реформу финансијског извјештавања при Свјетској банци, овим програмом блиско сарађује са Европском комисијом, као и осталим развојним партнерима и учесницима из приватног и јавног сектора како би било унапријеђено пословно окружење и створена повољнија клима за улагања.

У Бечу је јуче почела конференција министара финансија из партнерских земаља Аустријске развојне сарадње (ОЕЗА) југосточне Европе - БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, Молдавије, те Косова, у оквиру програма "Репарис", који је посвећен финансијским реформама и институционалном јачању ових земаља на европском путу.

У саопштењу Министарства иностраних послова Аустрије наводи се да "Репарис" преноси властима из региона експертизе на подручју испостављања рачуна и економске провјере ради подршке изградњи транспарентног система правила за предузећа у складу са међународним стандардима.

"Репарис" је програм Центра за реформу финансијског испостављање рачуна са сједиштем у Бечу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog