Društvo

Kaбинет пред(ś)едника Кривокапића !?

Нови црногорски правопис од 32 слова примјењује за сада само кабинет предсједника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића, па у измијењеном меморандуму парламента пише "кабинет предśедника", што се чита као "кабинет прешједника".


Овај потез шефа црногорског парламента изазвао је бројне полемике, будући да се у Уставу наводи да црногорском Скупштином предсједава "предсједник", али исто тако и да је службени језик црногорски.

Црногорски правопис, у који су убачена слова - меко "ш"(ś) и меко 'ж' (ź), више изазива смијех него поштовање.

Нови правопис није се "примио" међу посланицима, а још мање у народу

Из Кривокапићевог кабинета, слово ź још се није појавило на папирима, ваљда зато што готово да и нема "политичке" ријечи у којој би било примијењено.

Постоје и одређене недосљедност у примјени новог правописа, па тако на примјер у јучерашњем саопштењу пише да је преśедник Кривокапић "подśетио" на посјету предсједника парламента Турске.

Црногорска скупштинска служба за односе са јавношћу потрудила се да Кривокапић не буде једини предśедник, а сви остали предсједници, па у најави посјете Јозефине Топали пише да је она предśедница Скупштине Албаније.

Поставља се питање како ће Црногорци штампати нова слова, будући да се она не налазе на тастатурама рачунара, а стручњаци процјењују да би прилагођавање два слова могло коштати више стотина хиљада евра.

Посланици странака које у црногорском парламенту носе прерогатив "српских", најавили су да ће затражити преводиоца, ако њихове колеге наставе користити нови правопис.

Везане вијести:

Црна Гора није Монтенегро, но јуначко српско легло 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog