Politika

Холандија пристала на примјену Прелазног споразума ЕУ и Србије

НОВИ САД - Предсједник Одбора за спољну политику Холандије Хенк Јан Ормел изјавио је да ће његова држава већ 7. децембра на сједници Савјета министара спољних послова ЕУ гласати за почетак примјене Прелазног споразума са Србијом.


"Одбор на чијем сам челу већ је дао прецизне инструкције Максиму Ферхагену, нашем министру спољних послова да у Савјету ЕУ дигне руку за почетак примене Прелазног споразума са Србијом", изјавио је Јан Ормел.

Он је додао да би послије те одлуке Холандија већ у јуну 2010. године могла дати "зелено свјетло" почетку ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању, без обзира да ли ће се Ратко Младић наћи у Хашком трибуналу.

"Уколико извештај главног тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије с Трибуналом буде позитиван као овај који је представљен јуче у Њујорку, онда ће Холандија већ у јуну дати зелено светло за почетак ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању и без Младића у Хагу", навео је Јан Ормел.

Главни тужилац Хашког трибнунала у усменом излагању пред Савјетом безбејдности УН употријебио је формулацију којом "признаје професионалност и посвећеност оперативних служби Србије, које сад раде ефикасније него прије, на проналажењу хашких бјегунаца".

Европске дипломате такву формулацију Сержа Брамерца тумаче, као корак ближе чувеној формулацији, коју он треба да изговори, а то је да Србија остварује "пуну сарадњу" са Хашким трибуналом.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog