Republika Srpska

ЦЕФТА је еволуција у трговинским односима

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић оцијенио је данас у Бечићима да Цефта споразум представља битну еволуцију трговинских односа у југоисточној Европи, између осталог и због чињенице да су у њега уграђени знање и искуства великог броја експерата различитих профила из цијелог региона, али и међународне заједнице.


Зиројевић је на самиту ЦЕФТЕ о теми "Стратегије регионалне сарадње с циљем превазилажења економске кризе" истакао важност трогодишње примјене ЦЕФТА споразума и његове предности у повезивању сличних економија земаља Балкана, при чему је нагласио и уочене недостатке с којима се БиХ највише суочава, као што су нецаринске и техничке баријере.

"Амбициозност Цефта споразума се огледа и у чињеници да предвиђа еволуцију трговинских и економских односа у региону кроз укључење других подручја која су нераскидиво везана и на одређени начин их условљавају, а то су подручја инвестиција, услуга, јавних набавки и интелектуалног власништва'", рекао је Зиројевић.

Према његовој оцјени, досадашње провођење Споразума, из угла БиХ, одвијало се у отежаним условима условљеним актуелном економском и финансијском кризом, која је значајно захватила и регион, креирајући додатни притисак како унутар БиХ, тако и у међусобним трговинским односима, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"Упркос томе, остали смо конзистентни у својим ставовима вјерујући да само такав приступ БиХ може дугорочно донијети позитивне резултате. Изложени снажним, некада врло оправданим притисцима јавности и пословне заједнице, снажно смо се залагали за досљедно поштивање Споразума без обзира о коме се ради'', додао је Зиројевић.

Он је као област од посебне важности апострофирао висок екпертски ниво провођења Споразума, док је за политички ниво примјене ЦЕФТЕ устврдио да биљежи одређени застој на том плану.

''Ми морамо не само пратити, већ и водити и снажно подржавати све активности које су у току или тек требају да буду реализоване. Иако сви дијелимо мишљење о неспорној важности овог Споразума, чини се да, због снажне посвећености европским интеграцијама, регионална трговинска сарадња не заузима високо мјесто на политичким агендама'', констатовао је Зиројевић.

Он је указао на нужност да регион мора да препозна и да ради на остварењу колективног интереса јер, како је подвукао, посебан значај припада потреби увезивања сектора производње и представника различитих индустрија у региону. Према његовим ријечима, веома важно питање јесте и суочавање с проблемом нецаринских баријера и, свакакао, рјешавање тог спорног питања.

''ЦЕФТА је наше заједничко власништво и упркос разликама у смислу степена економске, законодавне, институционалне и других облика развијености, сви морамо једнако посвећено и једнако искрено приступити његовом провођењу, те препознати и остварити корист'', рекао је Зиројевић.

Он је истакао да је либерализација трговине, у смислу смањења или потпуног укидања царинских дажбина, довела у први план неке друге облике баријера које отежавају или потпуно онемогућавају кретање роба, као и да су босанскохерцеговачки извозници можда и понајвише изложени таквој пракси.

''Настојали смо и још увијек настојимо такве случајеве аргументовати и рјешавати у међусобним консултацијама, али и кроз тражење системских рјешења, јер сматрам да је то најбољи начин који дугорочно свима доноси корист. У том смислу, позивам вас да одмах и крајње озбиљно приступимо рјешавању ових питања. Без оваквог приступа, бојим се да компромитујемо циљеве самог Споразума и доводимо се у ситуације у којима околности диктирају рјешења'', закључио је Зиројевић.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog