Politika

Aлкалај: Настављамо доприносити стабилизацији у Авганистану

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај рекао је да ће БиХ наставити активности с циљем доприноса даљој стабилизацији ситуације у Авганистану.


Из Министарства иностраних послова БиХ даопштено је да је Алкалај јуче у Бриселу, на позив генералног секретара НАТО-а Андерса Фог Расмусена учествовао у раду Сјеверноатлантског савјета у ИСАФ формату на министарском нивоу.

Алкалај је, у свом обраћању, рекао да БиХ пажљиво прати развој ситуације у Авганистану, те оцијенио да ће у наредном периоду јединствен напор свих међународних организација инволвираних у дешавања у тој земљи, као и афганистанске владе, бити од пресудног значаја.

Говорећи о партиципацији БиХ у тим напорима, Алкалај је истакао да БиХ активно доприноси стварању безбједности окружења у Авганистану учешћем представника Оружаних снага БиХ у ИСАФ-у.

Он је истакао да БиХ тренутно предсједава Јадранском повељом у чијим оквирима су предложени могући модалитети сарадње између држава чланица у изградњи регионалних капацитета, као и пружања подршке ИСАФ-у.

Алкалај је нагласио да БиХ придаје велики значај даљем јачању безбједности и стабилности у свијету, те да, у том смислу, остаје привржена очувању међународних принципа и вриједности.

Он је навео да је, вођена тиме, а на бази постигнутог у оквирима сарадње са НАТО-ом, БиХ предала апликацију за добијање МАП статуса.

Алкалај је исказао чврсто опредјељење БиХ за наставак активне и конструктивне улоге у оквиру сарадње са НАТО-ом, те изразио наду да ће, уз подршку и позитиван исход министарског састанка, наставити свој напредак према пуноправном чланству у Савезу, што би био још један доказ подршке НАТО-а БиХ и наставку неопходних реформи, додаје се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog