Svijet

Што прије до договора Русије и САД

МОСКВА - Амерички предсједник Барак Обама и његов руски колега Дмитри Медведев изразили су чврсту намјеру да нови споразум о стратешком наоружању што прије ступи на снагу и да ће у том смислу бити настављене консултације, саопштено је из Кремља, након телефонског разговора два лидера.


"Препознајући нашу заједничку рјешеност да подржимо стратешку стабилност између двије земље ми изражавамо принципијелну опредјељеност да наставимо да радимо заједно у духу Споразума о смањењу стратешког наоружања /СТАРТ/ након његовог истека", наводи се у саопштењу.

Током телефонског разговора оба лидера изразила су задовољство активним дјеловањем преговарачких тимова двије земље о истеку споразума СТАРТ, који је постигнут 1991. године.

Два лидера сложила су се да треба дати нови подстицај преговорима у Женеви како би се што прије оконачле припреме за постизање новог споразума.

Разговори о новом СТАРТ-у наставиће се и након 5. децембра, када истиче овај споразум, рекао је изворе у руском Министарству иностраних послова агенцији Итар тасс.

"У Женеви се наставља осма рунда преговора о овом питању којом предсједавају директор одјељења за безбједност и разоружање руског Министарства иностраних послова Анатолиј Антонов и помоћник америчког државног скертара Роуз Готемелер", наводи исти извор, додајући да ће консултације највјероватније бити одржане и наредне седмице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog