Društvo

Наставак суђења гњиланској групи

БЕОГРАД - Суђење "Гњиланској групи", оптуженој за мучење, злостављање и убиство Срба и других неалбанаца у Гњилану на Косову и Метохији 1999. године, биће настављено сутра пред Вијећем за ратне злочине Окружног суда у Београду.


За затварање, пљачкање, мучење, злостављање, силовање и свирепа убиства цивила оптужено је 17 припадника некадашње такозване Ослободилачке војске Косова, од којих су осморица у бјекству, па им се суди у одсуству, док се деветорици суди у Београду.

Изјашњавајући се о оптужници Тужилаштва за ратне злочине, подигнутој у августу, деветорица оптужених негирали су да су као припадници ОВК од јуна до краја децембра 1999. у општини Гњилане свирепо убили најмање 80 цивила - Срба, неалбанаца и поједине Албанце, као и да су најмање 153 особе физички злостављали и мучили.

На оптуженичкој клупи су Агуш Мемиши, Фатон Хајдаир, Ахмет Хасани, Назиф Хасани, Самет Хајдари, Ферат Хајдари, Селимон Садику и Бурим Фазлију.

У бјекству су Фазлије Ајдари, Реџеп Алији, Шаћир Шаћири, Шефкет Муслији, Садик Алији, Идриз Алији, Шемсија Нухију и Рамадан Халими, којима се суди у одсуству.

Оптуженима се на терет ставља да су убили најмање 56 људи на улици и по кућама, као и да су највећи број цивила одводили у подрумске просторије средњошколског интерната у Гњилану, гдје су их убијали, мучећи их и сакатећи до смрти.

Да би прикрили трагове злочина, како се наводи у оптужници, тијела жртава су комадали сјекиром и ручном тестером, потом стављали у џакове, односили и бацали у контејнере поред интерната, а нека тијела и кроз прозор зграда и у Ливочко језеро.

Оптужница Тужилаштва за ратне злочине има 24 тачке, а у њој су наведена имена убијених и имена 34 особе које се и данас воде као нестале, јер се о њиховој судбини не зна ништа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog