Svijet

Багдад: Најмање 127 људи погинуло у данашњим нападима

БАГДАД - У серији напада аутомобилима бомбама у Багдаду је данас погинуло најмање 127 људи, а 448 је рањено, саопштили су ирачки званичници.


Мета прве експлозије била је полицијска патрола у округу Дора. Још четири детонације догодиле су се у наредних неколико минута недалеко од објеката државних институција.

Експлозије су потресле објекте широм ирачке пријестонице. У области напада налазе се зграде Министарства унутрашњих послова, универзитета и института за умјетност.

Званичници кажу да међу жртвама има цивила и припадника снага безбједности.

Угледни ирачки политичар Мовафак ал Рубаије, бивши савјетник за националну безбједност, рекао је да су нападе извршили милитанти из Ал каиде.

Он је за Би-Би-Си изјавио да је циљ напада дестабилизација земље уочи избора који су заказани за март сљедеће године.

Напади су извршени послије релативно мирног периода у новембру. Влада је упозорила да ће милитанти које води Ал каида наставити да изводе акције усмјерене на државне објекте, нарочито уочи избора.

Званичници су обећали да ће увести додатне мјере обезбјеђења, како би боље заштитили главни град.

Аналитичари изражавају озбиљне сумње у способност снага безбједности да заштите грађане. Власти често покушавају да умање размјере насиља, па се званични подаци о жртвама понекад не слажу са информацијама добијеним од полиције и осталих извора.

Дописници јављају да побуњници, упркос општем смањењу насиља, повремено изводе мање нападе на пијацама, у џамијама и школама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog