Svijet

''Хјуман рајтс воч'': Полиција у Бразилу убила 11.000 људи за шест година

РИО ДЕ ЖАНЕИРО - Организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" објавила је извјештај у коме тврди да је полиција у бразилским градовима Сао Паоло и Рио де Жанеиро у посљедњих шест година убила више од 11 000 људи и тражи да се проведе строжа контрола припадника власти.


Организација у извјештају оптужује бразилску полицију за прикривање убистава осумњичених, под изговором да се догађају у самоодбрани.

Извјештај на 122 странице, резултат је двогодишње истраге и ствара додатни притисак на Бразил, а посебно Рио, да смање појаве насиља у земљи до Олимпијских игара 2016. године.

"Убиства осумњичених за злочине, који нису процесуирани, није одговор на насиље и криминал. Становницима ова два града, Рију и Сао Паолу, потребна је ефикасна полиција, а не више насиља које долази од полиције", изјавио је Хозе Мигуел Виванцо /Jose Miguel Vivanco/, директор америчке организације "Хјуман рајтс воч".

Изабел Фигереидо, генерални координатор у Бразилу за људска права и јавну безбједност, признаје да је насиље које чини полиција распрострањен проблем, и да то представља велику забринутост за власти.

Влада је покренула низ иницијатива за спречавање овог вида насиља почев од обуке полицајаца у погледу поштовања људских права, до куповине мање смртоносног оружја за националну полицију.

У извјештају се наводи да је полиција у Рију 2008. године у просјеку убијала по једну од 23 ухапшене особе, а у Сао Паолу по једну од 348.

Група за заштиту људских права истиче да су пронађени докази који оповргавају тврдње полиције да су жртве, претежно сиромашни млади људи из сиротињских квартова, пуцали на припаднике полиције приликом хапшења.

У Рио де Жанеиру 2008. године, чак 1 137 убистава класификовано је као убиства криминалаца који су се опирали хапшењу.

Према извјештају "Хјуман рајтс воча", полиција често прикрива убиства уништавањем мјеста злочина. Уобичајена је и пракса одвожење лешева у болнице, јер на тај начин полиција показује да је покушала спасити жртве.

Закључак организације је да су полицајци веома ријетко кривично гоњени или осуђивани за убиства, јер истраге о злоупотреби положаја воде такође припадници полиције.

Упркос економском расту посљедњих година, многи бразилски градови су пуни насиља, који је, прије свега, у вези са трговином дрогом. Обрачуни полиције са криминалним групама, посебно у сиротињским квартовим, толеришу се, јер се сматра да су једини начин борбе против високе стопе криминала.

Главна препорука организације је стварање специјализованих тијела, која би детаљно истраживала сумњива убиства која су извршили припадници полиције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog