Republika Srpska

Стигао други дио пројектне документације за аутопут

БAЊA ЛУКA - Из Института за грађевинарство Хрватске у Бању Луку је стигао други дио пројектне документације за изградњу аутопута Бања Лука - Добој, а радови могу да почну послије ревизије комплетиране документације, река је директор предузећа "Aутопутеви РС" Душан Топић.


Топић је рекао да је документација стигла јуче и да је тиме испуњен један од главних услова у оквиру припрема за изградњу овог аутопута.

"У Институт за грађевинарство стигло је тридесетак кутија другог дијела пројектне документације која се односи на грађевинску дозволу за изградњу аутопута Бања Лука - Добој, односно дионицу од Прњавора до Бања Луке. Тиме је документација комплетирана, јер је први дио испоручен 30. септембра и односио се на дионицу од Добоја до Прњавора", објаснио је Топић.

Он је истакао да су пројектна документација и експропријација најважније обавезе.

Према његовим ријечима, експропријација је у завршној фази за свих 72 километра аутопута, а сада је комплетирана и пројектна документација.

Топић је напоменуо да ова документација сада иде на коначну ревизију и додао да паралелно са припремом документације иде и испуњавање обавеза према концесионару "Штрабагу".

Помоћник шефа Одјељења за пројектовање путева у Институту за грађевинарство "ИГХ" из Загреба Вјекослав Дорић рекао је да је пројекат био захтјеван за израду.

"Укупна дужина дионице од Маховљана до петље за Добој на коридору Пет це је 72 километра. Протеже се геолошки веома лошим тереном, а на тој релацији избушили смо 4 000 метара површине", рекао је Дорић и додао да траса започиње иза петље интеррегионалног чвора Маховљани један који се налази на аутопуту за Окучане.

Послије њега слиједи чвор Маховљани два којим се надовезује на постојећу аутопутну мрежу. Иза Прњавора, истиче Дорић, започиње друга дионица која завршава у петљи Јоховац један, односно на интеррегионалној петљи Јоховац два на Коридору "Пет це".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog