Republika Srpska

Чешки дуг расте 298 евра по секунди

ПРАГ – Премијер чешке привремене владе Јан Фишер одбио је оставку коју му је понудио министар финансија Едуард Јанота.


 

Тај угледни стручњак, без кога како у Чешкој у шали кажу нико не умије да састави државни буџет, понудио је оставку пошто су крајем прошле седмице чешки посланици изгласали неочекивано продубљивање ионако алармантног дефицита буџета за наредну годину, за још 480 милиона евра.

Јанота, кога подржава и предсједник Чешке Вацлав Клаус, чак и планирани дефицит од 6,52 милијарде евра без посланичких измјена означава за узнемирујући, ће покушати до парламентарних избора у прољеће да предложи мјере које би помогле да се заустави вртоглави темпо којим се чешка држава задужује - тренутно 298 евра сваке секунде.


Буџет за наредну годину предвиђа дефицит од 6,52 милијарде евра, што је 5,7 одсто БДП.
Будући да су посланици 480 милиона пребацили из области које спадају у обавезне трошкове државе, као што су рецимо пензије и исплате за боловања, већ у новембру наредне године Чешка неће имати од чега да исплати пензије и мораће да продуби буџетски дефицит.


„Од 1993. године нисмо отплатили ниједну једину круну државног дуга”, упозорио је још раније Јанота и да Чешкој ако настави да се понаша тако са својим јавним финансијама, пријети стечај или у најмању руку проблеми које сада има Грчка.


Само камате на позајмице и дугове државе достигле су суму од 1,92 милијарде евра, наводе данашње Лидове новини.


Јанота али и независни стуручњаци се слажу да ће Чеси морати да стежу каишеве а Чешка ће морати да повећа порез, јер никакво кресање трошкова без повећања прихода неће осјетније поправити алармантно стање јавних финансија, како то од Чешке до 2013. године тражи Европска унија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog