Republika Srpska

Домаће млијеко пропада, увози се 70 милиона литара

БАЊА ЛУКА - БиХ годишње увози 70 милиона литара млијека и огромне количине других млијечних производа на шта троши више од 100 милиона КМ, док истовремено домаћи произвођачи млијеко дају у бесцијење само да не пропадне, јер нико не гарантује и не нуди исплатив откуп.


Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац каже да је маћехински однос БиХ према домаћим фармерима проузроковао да се фонд музних крава у РС за само три године преполови и буде сведен на 33 000 грла.

Усорац, који је и предсједник Скупштине произвођача млијека, нагласио је да због таквог односа БиХ према домаћим произвођачима уништен велики број фарми, и да, ако се настави овај негативни тренд, нико више неће хтјети да се бави овим послом, те да ће домаћа производња потпуно бити уништена.

Семберски фармер Небојша Ђокић тврди да су произвођачи млијека у БиХ доведени до руба пропасти и да су многе фарме већ затворене, јер не могу да опстану на домаћем тржишту, које је, захваљујући увозном лобију, преплавило млијеко из других земаља, често и веома сумњивог квалитета.

"Пријети нам потпуни престанак производње млијека и млијечних производа. Откупне цијене се крећу од 39 до 60 фенинга за литар, зависно од класе, што није довољно ни за покриће наших основних трошкова", навео је Ђокић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача БиХ Миро Пејић упозорава да би БиХ ускоро могла да дође у ситуацију да потпуно зависи од увозних производа, јер нијемо посматра пропаст домаће производње.

Он је нагласио да је садашња цијена од 1,50 до 1,60 КМ за литар млијека готово три пута већа од фармерске цијене млијека.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog