Republika Srpska

Склопљен споразум о трговини бананама

ЖЕНЕВА - ЕУ и САД потписале су вечерас споразум са земљама Латинске Америке, Африке и Кариба о окончању вишедеценијског спора у вези са трговином бананама.


Споразум означава крај трговинског рата и уклања потенцијалну препреку за склапање новог споразума о глобалној трговини у оквиру преговора из Дохе, у којима посредује Свјетска трговинска организација.

ЕУ, која је највећи свјетски увозник банана, смањиће у складу са одредбама новог пакта увозне царине на банане из латиноамеричких земаља, као што су Еквадор и Костарика.

Брисел ће, такође, дати 200 милиона евра као помоћ узгајивачима банана у појединим афричким, карипским и пацифичким земљама.

Ове бивше европске колоније тренутно уживају повлаштени третман на тржишту ЕУ, али ће њихова предност убудуће бити умањена. Пакет помоћи требало би да им помогне да се прилагоде новим условима пословања.

Банане су кључни извозни производ и економски камен темељац за многе земље, укључујући Камерун и Доминикану.

САД не извозе банане, али су дио овог споразума пошто су америчке корпорације „Чикита“, „Дел Монте“ и „Доул“ велики дистрибутери воћа.

Аналитичари сматрају да је склапање споразума добра вијест за потрошаче у ЕУ и произвођаче из Латинске Америке, јер ће подстаћи снабдијевање јефтиним воћем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog