Kultura

Београд: Додијељене годишње филмске награде

БЕОГРАД- Награда за филмско стваралаштво у 2009. години, коју додјељује Удружење филмскиих уметника Србије, припала је сценографу Миљану Креки Кљаковићу.


Кљаковић је награду добио за сценографију филма "Свети Георгије убива аждаху", саопштено је из УФУС-а. Награда за цјелокупно стваралаштво и допринос развоју филмске умјетности додјељена је редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу, који је до сада снимио преко 50 филмова, међу којима су "Данас, јуче, сутра", "Будимир Давидовић", "Танго је тужна мисао која се плеше", "Два" и други.

УФУС је додјелио повеље за успјешну сарадњу у области кинематографије, начелници Сектора за савремено стваралаштво и културну индустрију министарства културе Србије, Милици Кузмановић за допринос очувању београдског биоскопа "Балкан" и за промоцију српског умјетничког филма, редитељу Дарку Бајићу.

Додјељене су и повеље за дугогодишњу правну сарадњу и помоћ Удружењу замјенику директора Републичке дирекције за имовину Миловану Ивановићу, повеља за донацију и материјалну помоћ УФУС-у, филмском редитељу Милану Кнежевићу.

Филмском критичару и теоретичару Томиславу Гаврићу, додјељена је повеља за енциклопедијски рад на књизи “Лексикон српских синеаста", а секретару Удружења филмских уметника Србије, Мирјани Бошковић, за дугогодишњи и истрајан допринос раду институције Удружења.

Комисију за награде чинили су редитељи Жарко Драгојевић, Драгомир Зупанц и Владимир Блажевски, сниматељ слике Радослав Владић и сценариста Јован Марковић.

Награде УФУС-а ће бити уручене на свечаности у биоскопу "Балкан", 17. децембра.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog