Republika Srpska

94 одсто младих нема своју кућу или стан

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Имплементацијом пројекта "Први стан", који је у претходних годину дана покренула Развојна агенција ЕДА из Бањалуке, установљено је да 94 одсто младих у БиХ нема стан или кућу у личном посједу, те да им њиховна куповна моћ не може обезбиједити властити кров над главом.


Шеф Службе за односе са јавношћу агенције ЕДА Милош Шипрагић сматра да се већим ангажовањем институција власти и локалних управа у рјешавању овог проблема, отвара могућност да млади дођу до првог стана.

"Дјелимично или потпуно одрицање од накнаде за градско грађевинско земљиште, обезбјеђење локације са инфраструктуром, као и обезбјеђење надзора за изградњу зграде за потребе младих, ставке су које значајно могу утицати на смањење трошкова градње објекта, а самим тих и смањења цијена станова за будуће кориснике", изјавио је Шипрагић новинарима уочи округлог стола о овој теми у Источној Илиџи.

Он је навео да су овакви концепти већ реализовани у општини Фоча и Кантону Сарајево, те позвао све општине да приступе оваквом начину рјешења стамбеног проблема младих.

"Иако рјешавање стамбеног питања младих дјелује као њихов лични и приватни проблем, у суштини се ради о стварању услова за њихов живот и останак на одређеним просторима. То додатно изискује већу потребу за укључивањем локалне заједнице у овом процесу", рекао је Шипрагић.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Драган Цвијетић истакао је да стамбено збрињавање младих представља стратешки проблем чијем рјешавању ће град озбиљно прићи.

"Сваке године се из буџета Града одвајају одређена средства за стамбено збрињавање, у које до сада нису била уврштена намјенски планирана средства за младу популацију. То ћемо свакако учинити послије израде стратегије политике у наредном периоду. Тада ћемо имати и конкретне податке о броју младих заинтересованих за рјешавање стамбеног питања", изјавио је Цвијетић.

Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач рекао је да у овој општини већ дуже вријеме раде на питању изградње смјештајног капацитета за млади научно наставни кадар са Универзитета у Источном Сарајеву.

Ковач је објаснио да је општина грантовским средствима пребацила новац Универзитету који је на подручју ове општине купио земљиште за градњу једног објекта. Из тих средстава, додао је, финансиран је и изведбени пројекат за његову реализацију.

"У наредном периоду очекујемо да ће и остале локалне заједнице, као и град Источно Сарајево, помоћи овај пројекат како би у најскорије вријеме имати стамбени објекат у којем ће живјети млади људи са нашег универзитета", нагласио је Ковач.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog