Republika Srpska

Додјељене концесије за минихидроелектране

САРАЈЕВО - Регулаторна комисија за електричну енергију у Федерацији БиХ /ФЕРК/ на данашњој свечаној сједници, одржаној у Мостару, уручила је дозволе за производњу електричне енергије за девет малих хидроелектрана.


Лиценце су добили "Кара-дрво" из Фојнице, "Елград" из Јајца, "Амитеа" из Мостара, "Весна-С" из Бугојна, "Еко-енерџи" из Тузле, "ХЕ Бук" из Широког Бријега, "Влашић - два" из Травника, "Грид БХ" из Сарајева и "Мимс" из Сарајева.

Из девет малих хидроелектрана, укупне снаге 5,2 мегавата, произвешће се око 27 гигавата електричне енергије.

ФЕРК је данас, осим промовисаних девет хидроелектрана, лиценцирао још 20 малих хидроелектрана укупне годишње производње 98 гигавата.

"Изградњом електрана повећан је постотак удјела обновљивих извора у укупној потрошњи електричне енергије у ФБиХ, што представља позитивне помаке ка испуњењу услова из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, директива ЕУ из области енергетике, а везано за њихов даљи развој, унапређење и имплементацију у електроенергетски систем ФБиХ", саопштено је из ФЕРК-а.

Лиценце за обављање дјелатности снабдијевања електричном енергијом другог реда уручене су и "Електропривреди БиХ" из Сарајева, "Електропривреди ХЗХБ" из Мостара, "Интеренергу", "Чезу БиХ","Ателу БХ", "Гену-један" из Сарајева, "Езпади" из Чапљине и "Корлеа" из Мостара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog